Pelletkachel

Wat is dat nou eigenlijk, zo'n pelletkachel?

Geschiedenis pelletkachel

Pelletkachels stijgen in populariteit en dit is met goede reden.
Tijdens de oliecrisis in 1970 werd in Amerika de basis gelegd voor de pelletkachels zoals wij die nu kennen, besparend en een moderne uitstraling. Het verhaal van de pelletkachel begint echter al in 1930. In het plaatsje Lewiston, Idoha was een bedrijf dat begon met het samenpersen van zaagsel. Dit werd dan weer gebruikt als brandstof voor de houtkachel.
Een paar decennia later leidde dit tot het ontwikkelen van de eerste houtpellets, gemaakt van houtsnippers en zaagsel uit de houtzagerijen. Omdat dit van gerecycled hout werd gemaakt werden de bestaande bossen niet aangetast.
Pelletkachels werden geproduceerd om op deze duurzame brandstof te kunnen branden. Het unieke ontwerp van de eerste pelletkachels was gebaseerd op olievat kachels en de houtkachels van die jaren. In tegenstelling tot de houtkachels hadden deze kachels minder onderhoud nodig en waren ze een stuk efficiënter. De pelletkachel evolueerde verder en werd zo een kachel die het hele huis kon verwarmen en ook nog eens goed voor het milieu was.

Soorten pelletkachels

Wanneer u uw zoektocht begint naar een pelletkachel komt u er al snel achter dat er heel veel verschillende mogelijkheden zijn. Je kunt de pelletkachels onderverdelen in verschillende categorieën.

  •  Vrijstaande pelletkachels
  •  Pelletkachel met kanalisatie
  •  Pellet inbouwhaarden
  •  Cv pelletkachels

Vrijstaande pelletkachel

Vrijstaande pelletkachels zijn haarden die los in de woonruimte staan. U verwarmt dus alleen de ruimte waar de kachel staat. De vrijstaande pelletkachels zijn in vele verschillende designs te verkrijgen. Zo zijn er strakke moderne kachels, maar ook pelletkachels met een klassieke uitstraling zijn te verkrijgen.

Let er bij aanschaf altijd op welke materialen er zijn gebruikt. Een pelletkachel met een gietijzeren binnenwerk is van betere kwaliteit en heeft een langere levensduur dan een stalen variant.

Pelletkachel met kanalisatie

Wanneer u niet alleen de ruimte wilt verwarmen waar de kachel staat, maar ook aangrensende ruimtes van warmte moeten worden voorzien dan is een pelletkachel met kanalisatie een optie. De haarde heeft meerdere aansluitingen aan de achterzijde of bovenzijde van de kachel waarlangs de warmte kan worden getransporteerd. Deze methode wordt over het algemeen toegepast in nieuwbouwwoningen. Dit omdat de buizen dan mooi weggewerkt kunnen worden.

 

CV pelletkachels

Op een CV pelletkachel kunt u de radiatoren van uw woning aansluiten. De kachel neemt de functies van de bestaande CV over. Een CV pelletkachel beschikt over een expansievat en een circulatiepomp. Met deze kachel is er ook de mogelijkheid om het sanitaire water te verwarmen. De kachel dient dan wel altijd te branden, en het gebruik van een buffervat is aan te raden. De thermo/ hydro pelletkachels brengen wel hogere installatiekosten met zich mee.

Pin It on Pinterest