Hoe werkt een pelletkachel?

De werking van een Haas & Sohn pelletkachel is ongeëvenaard.

Hoe werkt een pelletkachel?

Wij gaan u proberen uit te leggen hoe een pelletkachel van Haas & Sohn werkt.
Een pelletkachel is min of meer een houtkachel die op elektriciteit werkt. Door de innovatieve technieken heeft een pelletkachel een optimale verbranding en een zeer hoog rendement. U heeft nu dus de mogelijkheid om op een milieuvriendelijke manier uw woning te verwarmen, en ook nog eens te besparen op de stookkosten.
Een pelletkachel brandt op pellets, dit zijn samengeperste houtkorrels. Meer informatie over pellets leest u hier: Houtpellets.
De pelletkachel lijkt op het eerste gezicht wel een beetje op een houtkachel, echter is de binnenzijde van een pelletkachel heel verschillend. De pelletkachel is uitgerust met een zeer moderne techniek, waaronder een computer en moederbord. De hele kachel wordt geregeld door de computer. Hierdoor is er een optimale verbranding.

Ontsteken van een pelletkachel

De pelletkachel beschikt over een voorraadreservoir waarin de pelelts worden opgeslagen. De pelletkachels van Haas & Sohn hebben een voorraadvat van 17 KG. Vanuit dit reservoir worden de pellets met een vijzel (soort wokkel) naar de verbrandingsruimte gevoerd. Het ontsteken gebeurt automatisch met behulp van een gloeikaars. Via het display van de kachel kan de gewenste temperatuur worden ingesteld.

Zoals eerder aangegeven worden de pellets vanuit het reservoir getransporteerd naar het branderbakje. Dit gebeurt doordat de wormschroef begint te draaien. Zodra er genoeg pellets in het bakje liggen ontsteekt de kachel automatisch. Tijdens het ontsteken verbruikt de kachels ongeveer 300 Watt, tijdens de normale werking ligt dit rond de 50 Watt.

Verbrandingslucht

De lucht voor de verbranding kan zowel vanuit de ruimte worden gehaald maar in passieve woningen is het aan te raden om dit van buiten te halen. De verse lucht zorgt voor zuurstof voor de vlam. De verkregen warmte stijgt op en verwarmt de warmtewisselaar van de kachel. Via de warmtewisselaar komt de warmte de woning in.

Afvoer rookgassen

De uitlaatgassen die ontstaan bij de verbranding worden door de kachel naar beneden gezogen en onder druk van de rookgasventilator naar buiten getransporteerd. De kachel controleert constant de temperaturen van de rookgassen. Ondanks de rookgasventialtor is het wel van belang een goed functionerend rookkanaal te hebben.

Bediening van de kachel

Via het display kunt u de hele kachel bedienen. De gewenste temperatuur kan via het duidelijke display snel worden ingesteld. Bij de nieuwste kachels van Haas & Sohn kan de kachel zelfs worden bediend met de telefoon via een app.
De kachel meet de temperatuur met de voeler die zich aan de achterkant van de kachel bevindt.

Pin It on Pinterest