%

Bespaar 40% op uw stookkosten met een pelletkachel

Neem vandaag nog contact met ons op

Contact

Hoeveel bespaar ik met een pelletkachel?

Er zijn nog grote verschillen te zien in de mate waarmee bespaard wordt. De hoogte van de besparing is afhankelijk van een aantal factoren. De besparing kan variëren van 20% tot wel 70%. De meeste gebruikers van een pelletkachel besparen ongeveer 40% ten opzichte van het oude gasverbruik. De verschillen in besparing hebben vooral te maken met het aantal vierkante meters dat verwarmd moet worden en hoe goed de woning geïsoleerd is. Als er sprake is van een bijzonder goed geïsoleerd huis dan zal de besparing uitkomen rond de 20%. Dit levert toch al gauw een voordeel op van enkele honderden euro’s per jaar. (Tel daarbij de voordelen van de pelletkachel bij op en de keuze is vrij makkelijk).Als het huis redelijk geïsoleerd is dan kun je rond de 30-40% besparen en is het huis matig geïsoleerd dan is de besparing al snel 50% en meer. De regel die wel voor iedereen geldt is: “ hoe groter uw gasrekening des te meer u bespaart”

Huidige energiekosten

De laatste jaren zijn de prijzen voor onze energie behoorlijk gestegen en een daling van de kosten zit er op korte termijn nog niet in. Tenminste niet met de huidige vormen van energie gebruik. Wanneer u overstapt op het verwarmen met een pelletkachel bent u in staat om het energieverbruik drastisch terug te schroeven. De prijzen van de brandstof (pellets) zijn in de afgelopen 10 jaar vrij stabiel gebleven. Door de grote overschotten in afvalhout is er nog een grote groei mogelijk in de pelletindustrie. Niet alleen zijn pellets goedkoper dan fossiele brandstoffen, ze zijn ook nog eens beter voor het milieu.

De energiekosten van uw woning kunt u verdelen over drie groepen:

  • Het verwarmen van de woning 80%
  • Het gebruik van warm water 12 %
  • De rest van uw energiekosten komen voort uit het gebruik van elektrische apparaten.

Brandstofkosten

Jaarlijkse brandstofkosten in Euro per jaar (BTW incl.) Voor een doorsnee familiewoning.

Pellets

Aardgas

Gas

Elektriciteit

Een rekenvoorbeeld

U ziet dus dat het verwarmen van uw woning de meeste energiekosten met zich mee brengt, en u hier dus ook het meeste op kunt besparen. Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar ongeveer 1700 – 2000 m3 gas. Dit zal een eindafrekening van ongeveer 1400 euro per jaar opleveren.Voor 1 m3 gas is 1,7 KG aan pellets nodig. Dit houdt dus in dat er voor een jaar stoken 2890 KG pelletks nodig zijn. Voor pellets zijn de prijzen per kilo ongeveer 0,28 cent. (let wel, bij grotere afnames van pellets worden ze nog goedkoper!) Wanneer we nu gaan rekenen met deze gegevens komen we op een jaar bedrag van 809 euro. Dit is een besparing van meer dan 500 euro.
Maar deze besparing kan nog hoger uitvallen. In Nederland zijn we gewend om de thermostaat van de CV aan te laten staan, of een klein beetje naar beneden te zetten wanneer het nacht is. Consumenten die overstappen op pellets kunnen de CV veel lager zetten. Ook halen zij besparing uit het eerder uitzetten van de pelletkachel. De kachel wordt voordat je op bed gaat vaak al uit gezet.

 

Een pelletkachel is ook nog eens te programmeren in een week/ dag programma. Hierdoor loopt de besparing nog verder op. U bent in staat om de pelletkachel op gewenste tijden te laten branden, en hierdoor verwarmd u het huis alleen op de momenten waarop dat nodig is.  Hierdoor zal het pelletverbuik afnemen omdat u zuiniger stookt. U zult hiermee rond de 1500 kilo pellets per jaar nodig hebben. (dit is natuurlijk wel afhankelijk van de temperatuur buiten)omdat de warmte lekker blijft hangen.

Uit onze eigen ervaringen blijkt dat klanten vaak maar ronde de anderhalve ton aan pellets per jaar zullen gebruiken. De kosten om een huis te verwarmen liggen hierdoor rond de 300 a 400 euro. Dit levert dus al snel een besparing op van 1000 euro per jaar.

In het eerste jaar dat wij onze pelletkachel gebruiken hebben we ons gasverbruik van 1877 kuub terug kunnen brengen tot 1129 kuub. Dit is natuurlijk een enorme besparing voor ons.

Fam. Hummel, Marum

Tevreden gebruiker

Pin It on Pinterest