Veel gestelde vragen

Wanneer u vraag op deze pagina niet is beantwoord, neem dan contact met ons op.
Wat is een pelletkachel?

werking peleltkachelEen pelletkachel is de luxe variant van een houtkachel, een verbrandingsoven voor pellets. Een pelletkachel is het antwoord op de stijgende vraag naar duurzame en energiebesparende mogelijkheden. Met een pelletkachel wordt automatisch de dosering van houtpellets geregeld, waardoor een continue verbranding ontstaat.

.

Wat zijn houtpellets?

Elite pelletsHoutpellets worden gebruikt in speciale pelletkachels. Het zijn houtbrokjes die gemaakt zijn van onbehandeld zaagsel of houtkrullen. Er is geen lijm of ander bindmiddel in verwerkt. Door de harsen die het hout bevat kan het zaagsel geperst worden en blijft de pellet mooi in vorm. Houtpellets zijn 10 – 30 mm lang met een Ø van 6 – 8 mm en zijn vrij van chemische middelen.

Voldoet een pelletkachel aan de veiligheidseisen?

Alle pelletkachels van Haas & Sohn voldoen aan de strengste Europese normen. Het is zelfs zo dat de eisen in Oostenrijk zelf nog hoger liggen. Dus alle pelletkachels zijn voorzien van de meest innoverende veiligheidssystemen.

Wat is het verbuik van een Haas & Sohn pelletkachel?

Dat is afhankelijk van:

  • Stookgedrag overdag maar ook ’s-nachts
  • Hoe goed is de woning geïsoleerd
  • Hoe koud is het buiten en hoe warm moet het binnen zijn
  • Wat is het vermogen van de pelletkachel

Het verbruik van de Pelletkachel is dus sterk afhankelijk van uw situatie. Gemiddeld verbuikt een pelletkachel 0,6 tot 1,2 KG per uur.

Hoe werkt een pelletkachel?

Nadat het reservoir is gevuld met pellets kan de kachel worden aangezet. De pelletkachel zal nu opHaassohn_pelleto_cutaway_descriptionstarten en via de transportschroef (vijzel) komen de pellets in de vuurkorf. De gloeikaars die zich in de vuurkorf bevindt zal zorgen voor de ontbranding van de eerste pellets. Wanneer die branden gaat de gloeikaars uit. Via een ventilator wordt gedoseerd zuurstof toegevoegd aan het verbrandingsproces. De nieuwe aanvoer van pellets ontbranden door de luchttoevoer die van onder de vuurkorf naar binnen stroomt. Vraagt u een hogere temperatuur aan de kachel, dan zullen er meer pellets toegevoerd worden en andersom. De kachel zal nooit uit zichzelf uitgaan tenzij het reservoir leeg is. Wanneer de gevraagde temperatuur is bereikt gaat de kachel in de stand-by stand. De rookgassen worden met behulp van een ventilator naar buiten of in de bestaande schouw afgevoerd. Lees meer:

Komt er rook, as of een geur in de woonkamer?

De deur van de pelletkachel wordt uitsluitend geopend wanneer de kachel gereinigd moet worden. Het is een volledig gesloten verbrandingskamer, as, vonken etc. kunnen nooit in de opstelruimte komen.

Is er onderhoud nodig bij een pelletkachel?

Ja, de pelletkachel dient regelmatig schoongemaakt te worden. Om de 2 á 3 dagen de assen van de kachel in koude toestand verwijderen en de ruit reinigen. Minimaal 1x per jaar of na 2000 branduren of 2000 kg pellets verbruik (kijk in de gebruiksvoorschriften van de fabrikant) is het aan te raden de kachel een grote beurt te geven. Sommige kachels geven zelf in de display aan wanneer dat noodzakelijk is. Uiteraard kunnen wij de grote beurt voor u uitvoeren.

Hoe gaat de plaatsing van een pelletkachel?

De benodigde gaten in de schouw of betonvloeren worden gemaakt met een watergekoelde diamantboor. Een professionele water / stofzuiger zorgt voor de afvoer. De ruimtes in de schouw worden opgevuld met vuurvast materiaal. De afwerking op binnen- en buitenmuur wordt met een rozet afgewerkt. Nadat alle werkzaamheden zijn gedaan wordt de ruimte gereinigd en krijgt u een uitleg over de bediening van uw pelletkachel.

Heb ik een rookkanaal nodig?

Een pelletkachel heeft een rookgasafvoer van minimaal 1,5 meter hoogte nodig. Dat kan een bestaande schouw zijn waar een hout- of kolenkachel in heeft gebrand. Het kan ook eenvoudig gedaan worden door een gat in de buitenmuur te maken en een RVS-rookafvoerkanaal aan te leggen. Een pelletkachel duwt met de ventilator zijn rookgassen naar buiten of in de schouw. Bij een houtkachel moet er een bepaalde trek zijn om de rookgassen af te voeren.

Welke pelletkachel heb ik nodig?

Dat hangt van een aantal factoren af:

  • Hoe goed is uw huis geïsoleerd
  • Veel of weinig ramen
  • Open keuken, open trap, hoog plafond
  • Tussenwoning of vrijstaand
Kan de kachel ook 's nachts branden?

Ja, dat kan indien er voldoende pellets in het voorraadreservoir zijn. De temperatuur kunt u ’s-nachts een paar graden lager instellen zodat alle ruimtes op temperatuur blijven. De kachel hoeft dan ’s-morgens minder hard te werken om de gewenste temperatuur te bereiken.

Wordt een pelletkachel warm aan de buitenzijde?

De hitte bij een pelletkachel is voornamelijk rond de ventilator en de ruit. De achterkant en de zijkanten worden minder warm dan bij een houtkachel.

Zijn de pelletkachels van Haas & Sohn te programmeren?

Ja, elke kachel die wij leveren heeft een duidelijke handleiding waarmee u de kachel zelf kunt programmeren (verlaging van de temperatuur ’s-nachts, vakantieperiode etc.). Wordt de kachel door ons geplaatst, dan krijgt u ter plaatse uitleg over de werking, bediening en de programmering.

Kan een pelletkachel op een houten vloer staan?

Ja, omdat de hitte zich vooral rond de ventilator en de ruit bevindt. Dus onderaan de kachel wordt het nooit heet. Bovendien gaat in tegenstelling tot een houtkachel de deur bij een pelletkachel nooit open als deze brandt.

Welke diameter heeft de rookgasafvoer?

De rookgasafvoer is minder complex dan van een houtkachel. De rookgasafvoer kan via de buitenmuur worden aangesloten. Vaak voldoet een enkelwandige pijp van 8 cm Ø al. Hierdoor is het rookgasafvoerkanaal aanzienlijk goedkoper dan van een houtkachel. Daarnaast wordt bij een pelletkachel de rookgasafvoer geforceerd door een ventilator afgevoerd in tegenstelling tot een houtkachel waar een minimale pijplengte van 5 meter vereist is voor een goede trek van de rookgassen.

Pin It on Pinterest